Tallinn

Når vi tenker på våre naboland så tenker vi stort sett på Sverige, Danmark og Finland. Men mange glemmer også for eksempel Russland, som Norge faktisk deler grense med helt oppe i Troms og Finnmark. Men det er ikke Russland vi skal snakke om her. Vi skal bevege oss litt lenger øst og rett sør for Finland, til det baltiske landet Estland.

Estland er kanskje ikke så kjent for mange nordmenn ennå, men interessen for dette lille landet er økende. Dette gjelder selvsagt ikke bare Estland, men også de to andre baltiske landene Latvia og Litauen.

Å komme seg til Estland tar ikke lenger tid enn for eksempel en flytur fra Tromsø til Oslo, 1 time og 50 minutter. Kommer selvsagt på hvilke flyforbindelse man benytter seg av. Noen ganger kan det ta enda lenger tid om man er nødt til å dele opp reisen og eventuelt fly via Bodø. Prismessig er det nesten billigere å dra til Estland fra Oslo enn å fly Tromsø til Oslo.

Kort om Estland

Estland erklærte seg veldig tidlig som selvstendig stat. Første gangen skjedde det allerede i 1918. Under 2.verdenskrig ble de okkupert av Sovjetunionen. Først i 1991 erklærte de seg igjen selvstendig, for andre gang, og rev seg løs fra Sovjetunionen.

Estland er ikke et stort land med kun 1.3 millioner innbyggere fordelt på ca 45.000 kvm. Estland er i dag en en del av EU og har derfor byttet ut sitt lokale valuta Estiske Kroon med Euro.

Estland er en rimelig flat halvøy som ligger ved Østersjøen. Finland ligger kun 2 timer med ferge fra landets hovedstad Tallinn, helt nord i landet.
Tidsforskjell mellom Norge og Estland er 1 time.

Det er ikke visumkrav for nordmenn som ønsker å besøke dette lille fantastiske landet.

Landet for digitale nomader

Estland er verdens digitale knutepunkt; en ideell base for enhver digital nomade.

Med introduksjonen av Digital Nomad Visa i august 2020, styrket det sin posisjon ytterligere. Så de som er vanlige i et nomadisk liv eller andre som ønsker å oppleve denne nye, arbeidsfrie arbeidsstilen i verden, bør uten tvil komme til det vakre baltiske landet.

Regjeringen i Estland, administrasjonen og de lokale organene jobber utrettelig for å finne alle nødvendige og moderne bekvemmeligheter til disse digitale fagfolkene.

Dette gjelder for både ansatte som jobber for bedrifter og så vel som de som driver for seg selv.

Selv om Estland er et lite land sammenlignet med andre, så er de langt foran mange andre vestlige land når det gjelder teknologi.

Bo i Estland og invester i kryptovaluta

Siden Estland er et Schengen land kan vi som er nordmenn reise ut og inn av landet så mye vi bare ønsker. Har man en jobb der det er mulig å jobb fra hvor som helst i verden, så er ikke Estland et dårlig valg å jobbe fra.

Men må absolutt ikke jobbe selv om man er der. Om man har litt inntekter på si med for eksempel utbytte fra aksjer eller trading med kryptovalutaer, så er det ikke de store summene man behøver i avkastning hver måned for å leve godt der. Om man skulle være rett for dårlig netttilgang slik at man ikke får gjort det man trenger på handelsplattformer, så ikke vær det. Som nevnt så er Estland et digitalt knutepunkt. Wifi eller nettilgang er like lett å finne som en kopp kaffe på enhver kafe der nede.

Her har man en aller tiders mulighet til å slå to fluer i ett smekk, nyte livet med minimal avkastning på sine krypto investeringer eller aksjeinvesteringer. Ingen behov for å sitte flere timer daglig og drive med short trading for å få mest mulig avkastning. Bedre å gå for kontrakter med varighet på 12 – 24 timer slik at man kun behøver å sjekke disse et par ganger i løpet av døgnet.

Kort vei hjem

Skulle man finne på å bli i Estland en liten periode så vil man garantert ikke angre på det. Det er et ordtak som sier “Bortebra, men hjemme best”. Dette ordtaket stemmer nok for de aller fleste. Fordelen med å bo eller oppholde seg i Estland er at veien hjem er rimelig kort. På et par timer kan man være hjemme igjen i Norge.

Tallinn har et internasjonal flyplass, med nesten daglig avgang til Norge. Skulle det hende at det ikke er noen avgang til Norge den dagen man ønsker, ta fergen over til Helsinki og fly hjem derfra.