Estland har lenge vært en attraktiv destinasjon for digitale virksomheter, og nå ser det ut som iGaming bransjen også har fått øyne opp for dette vakre landet. Ikke bare kan de finne attraktive vilkår og betingelser, men også en stabil økonomi i hjertet av den europeiske unionen.

I en årrekke har Estland forsøkt å tiltrekke seg nye selskaper som en del av sin langsiktige strategi. Dette har de blant annet gjort gjennom å tilby e-residence og flere attraktive vilkår for selskapene. Et litt nyere grep er at Estland sine regulatoriske myndigheter nå har fått en langt mer aktiv målgruppe for casino online og utstedelse av europeiske lisenser.

Foreløpig er det ikke allverden med lisenser som er skrevet ut (sammenlignet med Curacao, Gibraltar og Malta), men de har uten tvil gjort seg notert i spillbransjen. En rekke utviklere har også lagt kontorene sine til nettopp Estland på grunn av den stabile økonomien og høy kompetanse blant arbeidskraften.

Hva gjør Estland så ettertraktet?

I en globalisert verden der de fleste selskaper har virksomhet i mange land, kan man også se nærmere på hvor det lønner seg å ha virksomheten registrert. Her har Estland for lengst forsøkt å markere seg på kartet som en utmerket destinasjon for nettopp dette. Selskaper får gode vilkår, tilgang til dyktig arbeidskraft og ikke minst det europeiske markedet.

Vi så en lignende utvikling på Malta mot slutten av 90 – tallet da flere internasjonale spillselskaper begynte å opprette kontorer på den lille middelhavsøya. Konkurranse har riktignok blitt litt tøffere, men intensjonene er fortsatt de samme. Man får opprettet arbeidsplasser, skatteinntekter til landet og tilbyr selskapene konkurransedyktige vilkår.

Muligheten til å tilby såkalte e-residence har også gjort det attraktivt for entreprenører å etablere seg i Estland. Da kan de enkelt bruke landet, men de trenger ikke fysisk være bosatt der. Dette er faktisk noe vi har sett en klar trend på de siste årene, og en rekke små land uten stor innenlandshandel har benyttet tilsvarende strategier.

En moderne destinasjon for teknologi

Det er ingen tvil om at teknologi har endret måten vi planlegger virksomheter i dag. Mange selskaper er ikke lenger avhengige av at man skal ha et fysisk kontor hvor alle ansatte møtes, men kan heller belage seg på å bruke remote arbeidskraft. Det er nettopp dette som har gjort at attraktive land som Estland har begynt å tiltrekke seg en rekke gründere, tek selskaper og selvfølgelig spillbransjen.

Her kan de få godt tilrettelagt infrastruktur, stabil økonomi og konkurransedyktige vilkår. Estland er et forholdsvis lite land med sine 1,3 millioner innbyggere, men de har allerede klart å tiltrekke seg flere internasjonale giganter. Det kan derfor være spennende å følge med på om Estland tar den samme ruten som Malta tok på 90 tallet, eller om de heller følger i fotsporene til et annet EU medlem – nemlig Irland. Dette er et annet lite land som har opprettet attraktive vilkår for å tiltrekke seg nye selskaper til landet.